Budoucnost úspěchu firem je v people-first přístupu

Proč vám lidé odcházejí a kvalitní uchazeči se nehlásí? Velká fluktuace a nedostatek lidí trápí většinu firem v Česku[1]. Zakopaný pes však nemusí být v benefitech, ale v přístupu firem k lidem. Dávno pominula doba, kdy byli zaměstnanci pouhými lidskými zdroji. Leadeři úspěšných firem chápou, že lidé jsou tlukoucím srdcem jejich organizace. Takové firmy jsou people-first. Co je vlastně tento přístup a jak vypadá v praxi? Pojďme se mu podívat na zoubek.
Lenka Šilhánová
12. září 2022
-
5 minut

Co je to people-first přístup?

People-first přístup vrací lidskost do byznysu. Spokojenost zaměstnanců je stejně důležitá jako zisk a leadeři jednají se svými zaměstnanci s respektem, pochopením a férovostí. Vytvářejí tak prostředí, kde jsou týmy silně motivované, ve své práci vidí hlubší smysl a více se angažují. Přirozeně se to pak projeví i na reputaci a ziskovosti firmy.

„Když se dobře postaráte o své zaměstnance, postarají se stejně dobře o vaše zákazníky a ti se budou rádi vracet,” prohlásil J. W. Marriott, zakladatel společnosti Marriott, která je ukázkovým příkladem úspěšného people-first přístupu.

Protipólem people-first přístupu je bezhlavá honba za ziskem a prvořadé uspokojení akcionářů. Způsob vedení firem, který se stal trendem, a později normou[2] od publikace Teorie firmy.  

My se ale ptáme – není na čase tento přístup nechat v minulém století? Zaměstnanci do firem investují svůj čas a v práci tráví podstatnou část svého života. Když čas jsou peníze, proč si neceníme svých lidí stejně jako investorů?

Změna přístupu z profit-first na people-first by však neměla začínat a končit u vytvoření chytlavých sloganů na kariérní stránce a usměvavých fotkách zaměstnanců na Instagramu. People-first není dalším marketingovým buzzwordem.

Je to zásadní změna ve filozofii vedení firmy, která musí nejdřív proběhnout uvnitř. People-first začíná u leaderů, kteří by svým jednáním měli ztělesňovat misi, vizi a hodnoty firmy. Jít příkladem a být inspirací pro zbytek týmu, který je bude přirozeně následovat.

Co přimělo firmy začít přemýšlet o změně přístupu? Pandemie jim zamíchala kartami a spustila masovou vlnu odchodů z práce v USA, Velké Británii i Evropě.

„Firmy čelí řadě výzev, včetně geopolitické a ekonomické nejistoty, klimatických problémů, sociálních změn a kybernetických hrozeb. V takovém prostředí uspějí pouze tehdy, pokud budou jejich zaměstnanci plně zapojeni, motivováni a ochotni se podílet na řešení problémů,” uvedla společnost PwC ve své zprávě Global Workforce Hopes and Fears 2022[3].

Jedno však platí univerzálně. Zisk na prvním místě není dlouhodobě udržitelná strategie a firmy si to začínají uvědomovat. A to budou organizace, které přitáhnou ty nejlepší lidi.

V Behaveře people-first není šablona ani stav, je to cesta

Prošlapáváme ji od tvorby procesů až po stanovování cílů, abychom mohli společně růst jako firma i tým. Udržitelně a smysluplně, kde nás události a změny nevláčí, ale sami určujeme jejich tempo a držíme kurz.  

„Vše stavíme kolem jednoduchých hodnot, které slouží jako kompas pro naše rozhodování a zároveň nás nutí být nohama na zemi. Od začátku chceme, abychom nežili v bublině malého týmu, ale aby naše people-first hodnota mohla růst s námi,” vysvětluje Igor Kubíček, CEO a spoluzakladatel Behavery.  

Behavera si právě prochází zatěžkávací zkouškou. Během roku 2022 jsme se rozrostli ze 3 spoluzakladatelů na tým 16 lidí.„Hledali jsme určité typy lidí, kteří kromě odpovídajících zkušeností a odbornosti mají i zápal, potenciál a touhu pomáhat druhým uspět,” dodal Igor.  

Zprocesovali jsme přes 500 kandidátů a udělali skoro 200 pohovorů než jsme našli ty správné lidi. S někým jsme se bavili měsíce a u někoho jsme během pěti minut věděli, že si plácneme. Že jsme si vybrali správně nám odhalil první teambuilding, avšak jen čas a první překážky ukáží, jestli nám náš people-first přístup někde nekulhá.

„Pre mňa osobne je dôležité, ako sa ten prístup prejaví v ťažkých časoch. S Igorom sme si to už niekolkokrát vyskúšali, zatli zuby a nejako sa cez ně preniesli. Zvyšok tímu si to s nami nezažil,” s upřímností prozradil Dušan Švancara, spoluzakladatel Behavery.  

„Sme nastavení tak, že konflikty očakávame (bolo by naivné si myslieť, že to pôjde bez nich), akceptujeme a vyriešime. People-first je, keď si po ťažkom a "uhádanom" týždni, dokážeme spolu sadnúť na pivo, pobaviť sa sami nad sebou a těšiť sa na pondelok v práci,” dodal Dušan.

Na teambuildingu jsme proto začali s budováním firemní kultury. Osvědčil se nám nástroj Culture Design Canvas a postupně si vytvoříme vlastní Culture Deck. I když je nás zatím relativně málo, kulturu bereme vážně a věříme, že je potřeba ji budovat od samého začátku.

„Predpokladom vytvorenia najlepšieho prostredia pre kultúru zameranú na ľudí je skutočný záujem. V samotných ľuďoch, v ich práci a v ich prínose pre tím nad rámec ich výsledkov,” říká Samuel Nvota, Head of Product v Behaveře. A proto jsme začali zkoumat, co je důležité pro každého z nás a krůček po krůčku vznikne naše firemní kultura.

O people-first přístupu nechceme kázat jako o samospásném řešení na všechny problémy firem. Místo toho bychom rádi otevřeli diskuzi na téma, jak budovat firmy lépe a jak vrátit do práce lidskost v době digitálního boomu. Věříme, že změnu přístupu naše společnost potřebuje jako nové boty. Možná nás čeká pár nepříjemných puchýřů, ale pandemie odhalila, že v těch prošmajdaných křuskách už nikdo dál chodit nechce.

Reputace people-first firmy vám pomůže přilákat kvalifikované kandidáty a udržet ty nejlepší zaměstnance

Lidé chtějí pracovat tam, kde se budou cítit dobře. Pro přilákání kandidátů nejlépe fungují spokojení zaměstnanci a stará dobrá šuškanda. Ať už jste dobrý nebo špatný zaměstnavatel, lidé si to řeknou. Osobně nebo na sociálních sítích, vaše pověst vás bude předcházet.

Změna přístupu k people-first je dlouhodobá investice a budování reputace funguje jako složené úročení. Na začátku to jsou drobné, ale časem se to mnohonásobně vrátí. Jak?

  • Stanete se vyhledávanou firmou, kde chtějí pracovat ti nejlepší. Nebudete potřebovat tak velký rozpočet na nábor.
  • Protože u vás budou lidé spokojenější, nebudou tak často odcházet. Vysoká fluktuace se prodraží, ale to vás trápit nebude.
  • Díky špičkovému talentu budete mít lepší produkty a služby. Zákazníci vás budou vyhledávat a sníží se náklady na marketing i prodej.

Co říkáte na myšlenku people-first přístupu? Pojďme se spojit na LinkedInu a uděláte nám radost, když se o článek podělíte se svými kolegy.  

Zdroje:

[1] Behavera.com: Největší výzvy HR v roce 2022, náš výzkum

[2] Forbes.com: The Power of Putting People First, autor Rasmus Hougaard

[3] PwC.com: Global Workforce Hopes and Fears Survey 2022, autor neznámý

Jsou vaši lidé opravdu angažovaní?

Behavera Well-being Index vám pomůže odhalit, co brání vašemu týmu v angažovanosti a produktivitě.
Behaveru používá už 20+ people-first firem